Treba li se odjeća razvrstavati prilikom pranja?

​Dok će neki gromoglasno reći da se odjeća treba razvrstavati prema boji, drugi će pak, naglasiti da je bitno da odjeća koja ima preveliki kontrast boja, primjera radi crvena i bijela, nikako ne idu zajedno na pranje, a šta kažu stručnjaci?

Povremeno nerazvrstavanje odjeće ne znači da će se ona odmah uništiti do te mjere da više nije nosiva.

Međutim, ukoliko to praktikujete svaki put kada perete garderobu, može da dođe do smanjenja kvaliteta materijala, ali i koloričnosti samog odijevnog predmeta.

- Garderobu bi trebalo uvijek da odvojate prilikom pranja", savjetuje dr sc., Džesika Zina, naučnica iz kompanije "Tajd". Ovo je potvrdila i "Kloroksova - naučnca Meri Gagliardi.

One dodaju da je razvrstavanje garderobe prije pranja strategija za postizanje dobrih rezultata, te da tamne i svijetle odijevne predmete ne bi zajedno trebalo da perete.

Čak ni ako koristite maramice za upijanje boje - niste uvijek sigurni kada će neka tkanina da pusti boju.

Shodno tome, naučnice su dala neka bizična uputstva koja bi trebalo da slijedite prilikom pranja.

1. Pročitajte etikete i oznake za pranje, posebno na novoj odjeći. Tako ćete biti sigurni koju temperaturu i način pranja bi trebalo da praktikujete.

2. Razvrstajte odjeću po bojama. Bijele, pastelne i svijetlo sive stvari idu zajedno, a tamno sive, crne, crvene, smeđe i mornarske odvojeno.

Dvije podijeljene grupe bi trebalo dalje razvrstati, pa ih tako dijelite prema tkanini - odvojite farmerice i pamučne majice od tankih, sintetičkih materijala i osjetljivog donjeg veša.

3. Ako imate jako zaprljane predmete, napravite još jednu posljednju sortu. Blatnjavu ili masnu odjeću ne treba prati s lagano zaprljanom odjećom. To se može ponovno taložiti na druge tkanine.

(B92

Tagovi: