Vlada traži Dodikov savjet zbog gubitka spora od 90 miliona KM

Vlada čak nije smatrala da gubitak 90 miliona KM, koji će platiti građani Srpske, zaslužuje ni da održi konferenciju za novinare nakon sjednice i odgovori na ključna pitanja koja interesuje javnost.

Vlada Republike Srpske se ne miri sa činjenicom da slovenačkoj firmi “Vijadukt” mora isplatiti 90 miliona maraka zbog raskinute koncesije za gradnju hidrocentrale na Vrbasu pa najavljuje nastavak pravne borbe.

Vlada je zadužila sve nadležne institucije i advokatski tim da iskoriste sve raspoložive pravne mehanizme, s ciljem davanja adekvatnog odgovora na presudu u arbitražnom sporu u predmetu „Vijadukt“ i zaštite interesa Republike Srpske - navodi se u vrlo šturom saopštenju za javnosti nakon današnje vanredne sjednice Vlade na kojoj je glavna i jedina tema bila ovaj spor.

Vlada čak nije smatrala da gubitak 90 miliona KM, koji će platiti građani Srpske, zaslužuje ni da održi konferenciju za novinare nakon sjednice i odgovori na ključna pitanja koja interesuju javnost.

U saopštenju su naveli da su posebnoj sjednici prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Umjesto o odgovornosti pojedinaca u vlasti, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić je prije sjednice Vlade ocijenio da je presuda „duboko politički motivisana“.

On je dodao da je “Vijadukt” pokazao nesposobnost za izgradnjom tih elektrana, te naveo da nisu mogli plaćati obaveze vrijedne petnaestak hiljada maraka.

I takva firma dobije spor u arbitraži protiv Srpske koji se vodi u SAD, koja je okončana u februaru prošle godine, a odluka objavljena krajem aprila ove godine. Šta su čekali više od 12 mjeseci? - upitao je Đokić.

Đokić je rekao da skoro ništa od argumenata Republike Srpske u arbitražnom postupku nije uvaženo, dok su s druge strane uvaženi svi argumenti.

On je naveo da nije prihvaćeno vještačenje, koje je za Srpsku radio “Dilojt”, a prihvaćeno je vještačenje “nekih tamo” koji zastupaju tu kompaniju.

Inače, pravni zastupnici slovenačkog preduzeća zvanično su zatražili da Srpska isplati dosuđenu odštetu, ali s obzirom na današnji stav Vlade, jasno je da od toga bar za sada, neće biti ništa.

Podsjećamo, kako je CAPITAL prvi pisao, Srpska je izgubila 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banje Luke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

capital.ba

Tagovi: