Zavirite u muzej Đoleta Balaševića

Idejno rešenje muzeja posvećenog Đorđu Balaševiću predstavljeno je pre dva dana u Novom Sadu.

Na konkursu je pobedilo rešenje arhitektonskog biroa iz Ljubljane, a izgradnja bi trebalo da počne naredne godine. Izgled budućeg muzeja osmislio je arhitekta Vasa J. Perović, prodekan za umetničku delatnost na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani.

Uz devet sveća na torti, za deveti rođendan njegove unuke Simone, i uz Oliveru Balašević i ostale članove porodice predstavljen je "Atelje snova".

- Zahvaljujem se i čestitam arhitekti Peroviću na projektu i našoj Simoni deveti rođendan. Moja mama joj je priredila poklon za večnost. Manje od godinu dana je prošlo od njegovog odlaska tamo gde mu je i mesto, među zvezde, već je sve započeto. Muzej samo što se nije spustio s neba - kaže Aleksa.

On se prisetio razgovora sa svojim ocem.

- Danas je prezentovan njegov memorijalni centar, muzej i kompleks s puno toga, za neke nove klince. Volim da kažem, hram ljubavi. Zahvaljujem kolegama iz fondacije "Balašević", zahvaljujem Novom Sadu i prijatelju, gradonačelniku Milošu Vučeviću, gradu koji u teškim vremenima dokazuje da je grad ljubavi i porodice - zaključuje Balašević.

Olivera Balašević na Instagramu je uporedila rešenje čuvenog arhitekte sa čardakom koji se nalazi i u pevačevoj rodnoj kući u Ulici Jovana Cvijića.

- Muzej kao muzej je nešto što je konačno, a naravno da on nije... konačno - jer Đorđe je i naša prošlost i naša budućnost, a mi smo njegova sadašnjost - rekla je Olivera Balašević.

I zato poklon pesnika gradu nije klasičan muzej niti zgrada, već više platforma koja će se stalno menjati, izgledaće kao otvorena kutija poklona, a posebno je zanimljivo 11 konteplativnih i tematskih soba koje će nositi imena Balaševićevih pesama i u kojima će posetioci čak moći da prespavaju, jer će muzej raditi 24 časa.

- I omogućiće ti da na neki način uđeš unutra i budeš u pesmi i to su jedine fiksne prostorije muzeja koje se neće tako često menjati, donji deo muzeja se menja, u sredini je velika projekcijska sala - objasnio je Vasa Perović, arhitekta.

Biće izgrađen u Univerzitetskom parku, za čiju će rekonstrukciju uskoro biti raspisani tenderi. Izgradnju će finansirati Grad Novi Sad, zajedno s Republikom Srbijom u saradnji s fondacijom "Balašević".

- Mislim da će ovo biti superatraktivan objekat za grad Novi Sad i za državu celu, ako hoćete, zato što je ovo magnet za ceo region. Ovo će i te kako upotpuniti turističku ponudu grada - smatra gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Na krovu muzeja, koji je takođe poseban, biće izgrađena kupola kroz koju će posetioci iz jedne od soba posmatrati Mesec. Prizemlje će biti povezano s parkom koji ga okružuje i u kome će biti posađeno sve drveće i cveće koje je Balašević opevao.

rtvbn.com