Žunić: Za Derventu moramo da radimo

Situacija u kojoj načelnik ili gradonačelnik predstavlja jednu političku grupaciju, a većina u lokalnom parlamentu drugu, nije dobra ni za jednu lokalnu zajednicu. Takvu sliku, sticajem nekih okolnosti, imamo i u Derventi, ali moramo da radimo kako bi naš grad ostao na putu razvoja.

Ističe to za portal MojaDerventa.info potpredsjednik derventskog  odbora SNSD-a Igor Žunić, koji je i šef poslaničkog kluba te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

SNSD je odnio pobjedu na novembarskim lokalnim izborima u Derventi u trci za načelnika tako da je Milorad Simić počeo peti, uzastopni mandat na čelu te lokalne zajednice koja je nedavno, odlukom republičkog parlamenta, dobila status grada. Iako je grupa koja je bila okupljena oko SNSD-a osvojila i najviše glasova u trci za odbornike, pred konstitutivnu sjednicu skupštinsku većinu su formirali SDS i PDP, zahvaljući prelasku dvojice odbornika iz Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije na njihovu stranu.

Na taj epilog je podsjetio i Žunić, naglasivši da je SNSD i dalje u Derventi ubjedljivo najjača politička partija, sa najvećim brojem glasova i mandata u lokalnom parlamentu.

„Jasno je da su se, međutim, u nekim vanpolitičkim kombinacijama, da ih tako nazovem, desile neke stvari, odnosno da je dio odbornika koji su sa SNSD-om i načelnikom Simićem napravili preizborni koalicioni dogovor i sporazum, prišli SDS-u i PDP-u koji su pred izbore, praktično,bili jedina opozicija. I sada imamo tu nepopularnu situaciju, koja nije dobra, da većina, koja broji 15 odbornika, ima drugačije stavove i političke poglede nego koalicija koja dogovorena pred izbore i koja je i pobjedila u trci za načelnika“, kazao je Žunić.

Ovakva slika na terenu je, kako je dodao, uvijek problem.

„To može da predstavlja problem za zajednicu. Mi smo već održali jedan sastanak sa predstavnicima skupštinske većine, a u idućem periodu treba da uslijedi još jedan ili dva. Pokušaćemo da pronađemo neke zajedničke poglede u vezi sa programskim načelima, pa čak i na kadrovskim, a sve kako bi funkcionisali u sadašnjim okolnostima, koje ne da potraju. Logično je da se uvijek pokušava napraviti većina koja je uz prvog čovjeka i da grad nesmetano funkcioniše. Pred nama je usvajanje budžeta, kao najvažnijeg dokumenta za život lokalne zajednice, i siguran sam da ćemo naći nekakav zajednički jezik i dogovor. Stvarno očekujem da svi shvatimo ozbiljnost situacije i da radimo u korist građana, a tako možemo raditi samo ako postavimo zajedničke ciljeve i da se držimo tih principa. Vjerujem da, bez obzira na različite političke poglede, možemo nesmetano da funkcionišemo“ smatra Žunić.

Na pitanje da li vjeruje da li bi, imajući u vidu da se, kako kaže, uvijek pokušava napraviti većina, moglo da dođe do preokreta u njihovu korist, kazao je da je u politici sve moguće.

„Očekujem da se i dalje nastave razgovori sa ljudima koji treba da prepoznaju programe i sve ono što je do sada rađeno za Derventu i u Derventi te da budu svjesni da nas čeka težak posao, naročito nakon dobijanja statusa grada. Ne treba da vodimo neke političke i lične obračune. Uvijek ću nastojati i pokušavati da sa svima razgovaram, onima koji prepoznaju viziju i program razvoja Dervente. To je najvažnije u svemu, a najmanji problem je ko se kako zove, kako se ko preziva i kojoj političkoj partiji pripada“ istakao je Žunić.

Nakon dobijanja statusa grada, podvukao je, ozbiljnost u radu i odgovoran pristup sada su još potrebniji.

Dobijanje statusa grada ljudi doživljavaju na različite načine. Neki postavljaju pitanje u vezi sa infrastrukturnim stvarima, odnosno kako smo dobili taj status grada, a nemamo ovo illi ono. Derventa je zakonski zaslužila da dobije status grada jer smo ispunili parametre i obaveze, ali to je i politička i ekonomska i svaka druga šansa. Pred nama je težak posao koji nije jednokratan i nije kratak, ali ako ne budemo imali jedno jedinstvo, to će biti problem. Očekujem da to svi razumijemo i zajedno radimo na ključnim projektima za naš grad, a to je razvoj institucija, infrastrukture, nekog drugačijeg poslovnog i ekonomskog ambijenta. Uz to, ide i sve ono što jedan grad treba da nosi – od društvenog života, socijalnog i tako dalje“, zaključio je Žunić.

MojaDerventa.info

Tagovi: