U Derventi predstavljen projekat o stradanju Srba

U Derventi je večeras predstavljen projekat “Dušu mi nisu ubili”, koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma u produkciji RTRS i dvije knjige o stradanju srpskog naroda u BiH u 20. vijeku.
Jedna knjiga je istoriografska monografija “Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku”, autora Draga Mastilovića, a druga su sjedočenja “Dušu mi nisu ubili” Mire Lolić Močević.

– Predstavila sam svjedočenja 59 ljudi koje sam snimila i šest naučnih radnika koji govore u dokumentarnom filmu. Ovaj projekat traži odgovor na pitanje – Šta je to što se srpskom narodu u BiH dešavalo u 20 vijeku – rekla je Močevićeva.

Ona je istakla da je, prema zvaničnom popisu sa kraja 19. vijeka, po dolasku Austrougarske srpski narod bio većinski u BiH i gruntovno bio vlasnik većine zemlje, a u 20. vijeku ima manjak od 15 procenata.

– Jugoslaviju su Srbi stvarali, ali su se tom državom drugi koristili. Bili smo većinski narod, nismo iskoristili istorijsku priliku nakon pobjede u Prvom svjetskom ratu da formiramo državu srpskog naroda. Mislili smo da svi narodi žele da žive u zajedničkoj zemlji – navela je Močevićeva.

Prema njenim riječima, kultura pamćenja u Bih nije na zadovoljavajućem nivou, a cilj ovog projekta je da se takvi zločini više nikome ne dogode.

Direktor Centra za kulturu Jelenko Živković rekao je da je povod organizacije promocije obilježavanje Dana stradanja Srba iz naselja Čardak 26. aprila 1992. godine.

– Nastojimo da u okviru obilježavanja organizujemo i promocije koje govore o staradanju Srba. Obilježavanje će biti nastavljeno 5. maja parastosom i polaganjem vijenaca u Spomen-kompleksu – rekao je Živković.

Organizatori ove promocije su opština Derventa, Udruženje “Srpsko-ruski most”, Centar za kulturu i opštinsko Udruženje ratnih zarobljenika.

Srna