Zerina proizvodi cipele: Ljubav iz djetinjstva pretvorila je u uspješan biznis

Tuzlanku Zerinu Gegić (28) ljubav prema modi je inspirisala da 2015. godine osnuje brend poz nazivom „ZiZZa“. Ova talentovana mlada djevojka bavi se dizajniranjem i izrađivanjem cipela od prirodnih materijala. Osim cipela „ZiZZa shoes“ se bavi i proizvodnjom torbi.

Zerina je oduvijek maštala o vlastitoj proizvodnji i ulasku u svijet modne industrije. Odlučujući korak je učinila u aprilu 2015. godine.

„Ljubav prema modi i cipelama se javila još u djetinjstvu. Odrastajući sam skicirala svoje ideje i maštala o vlastitom modnom proizvodu. Tokom studija odlučila sam da pokrenem vlastiti posao u modnoj industriji i počela sam istraživati tržište. Nakon nekoliko mjeseci primijetila sam da je proizvodnja ženske modne ručno rađene obuće u našoj zemlji zanemarena. Ostvarila sam kontakte sa dobavljačima repromaterijala iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, te sa majstorima u BiH  i započela sa registracijom firme. Tako se moj san pretvorio u realnost“, rekla je Zerina u razgovoru za eTrafiku.

Posao dizajnera pripada Zerini,  ali je lično prisutna i u svim ostalim fazama 

proizvodnje. Trenutno  se edukuje i u fazi modeliranja kako bi mogla što bolje realizovati svoje ideje. U procesu proizvodnje modela koristi isključivo prirodne materijale, ali pronalaženje kvalitetnog repromaterijala nije uvijek lako.

„U procesu proizvodnje naših modela koristimo prirodne materijale kao što su koža (kožna postava i kožni đon su obavezni), saten, brokat, čipka. Pronalaženje kvalitetnog repromaterijala nam je u početku predstavljalo veliki problem jer nažalost u BiH nismo mogli pronaći adekvatan. Tako danas kalupe uvozimo iz Slovenije, đonove i pete iz Srbije a kožu iz Italije. Nadamo se da ćemo u budućnosti moći koristiti više materijala iz naše zemlje“, kaže Zerina.

Vrijeme koje je potrebno za izradu jednog para cipela zavisi od složenosti modela pa tako proces traje od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Proces nastanka se odvija u više faza: dizajniranje, modeliranje, krojenje, šivenje te montiranje finalnog proizvoda. 

Zerina se trudi da svojim kupcima ponudi prije svega dobar kvalitet i da ostane jedinstvena iako se u BiH unikatni i ručno rađeni proizvodi još uvijek ne cijene. Vjerujemo da će se to u budućnosti promijeniti uz dobar marketing i osvješćivanje naših građana.

„U današnje vrijeme u modnom svijetu kao i u drugim kreativnim industrijama teško je ostati svoj i jedinstven jer se svakodnevno rađaju popularni trendovi bez obzira na njihov kvalitet. Brend ZiZZa od početka se trudi ponuditi kvalitetan, elegantan, jedinstven proizvod čiji će se kupci rado odlučiti za ponovnu kupovinu“, istakla je ona.

Potvrđuje da je i dalje teško spojiti ugodno sa korisnim.

„U BiH teško je uskladiti ljubav prema poslu i profit, ali smatram da trudom, svakodnevnim zalaganjem, usavršavanjem, strpljenjem i hrabrošću možemo raditi ono što želimo i sasvim normalno zarađivati od svog posla“, rekla je Zerina za eTrafiku.

Početkom septembra izlazi i nova kolekcija za jesen/zimu 2019. Trenutno je na master studijama u Firenci, do kraja godine planirala je proširenje kolekcije, ali ujedno i edukaciju mladih ljudi koji budu zainteresovani za ovu oblast. Zerina planira nastaviti i sa  proizvodnju torbi, možda već ove jeseni nas obraduje i nekim novim modelom.

ZiZZa modeli su namijenjeni damama koje vole elegantne, ručno rađene, moderne a prije svega kvalitetne cipele koje odgovaraju djevojkama u dvadesetim, ali i damama u pedesetim godinama. Svoj omiljeni par ZiZZa cipela možete pronaći na web platformi Orea Bazaar. Takođe, svi ovi modeli su dostupni i na Facebook stranici „ZiZZa shos“Instagram profilu kao i u Zerininom izložbenom prostoru u Tuzli. U narednom periodu Zerina ima u planu i širenje tržišta na prostor Ujedinjenih Arapskih Emirata.