KUDM “Bosiljak”: Naredna stanica – Katar

Nakon Kipra, Švedske i Danske, te dalekog Hong-Konga, članovi KUDM “Bosiljak” nastavljaju svoj put oko svijeta predstavljajući tradiciju ovih prostora. Naredna stanica biće Doha, glavni grad Katara.

“Bosiljkovići” obavljaju završne pripreme za novi veliki nastup.

– Zbog svog visokog izvođačkog kvaliteta društvo je steklo pravo učešća na Festivalu interkulturalnog dijaloga i kulturnih različitosti, u organizaciji Fondacije kulture Katara, a u saradnji sa UNESCO-om. Na festivalu učestvuju društva iz 18 država i to Maroka, Španije, Makedonije, Šri-Lanke, Rusije, Češke, Gane, Meksika, Turske, Irana, Kazahstana, Bugarske, Srbije, Singapura, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, kažu u “Bosiljku”, čiji će članovi na Arapskom poluostrvu boraviti od 26. februara do 5. marta.

A publika u Katru imaće priliku čuti zvuk šargije i bogat program koji će obuhvatiti igre “Posavska zavrzlama” – koreografska obrada igara okoline Dervente, “Pođi bolje kolo moje” – Bradina – okolina Konjica, “Starobosansko glamocko kolo”, “Oro se vije kraj manastira” – Gnjilanska dolina, “Što to sija nane” – Sićevačka klisura i “Zagubila kovan gerdan, Jovke Kumanovke” – Kumanovsko polje.

Zahvaljujući predanom radu, nakon još jedne atraktivne destinacije na kojoj će predstaviti Derventu, Republiku Srpsku i BiH, već polovinom ljeta pozvani su da učestvuju na velikm festivalu u Briselu, a potom i na kulturnim manifestacijama u Beču i Lincu, te Kijevu.

– S obzirom na veliki i visoki izvođački kvalitet koji posjeduje ansambl KUDM “Bosiljak”, postoji velika mogućnost da ovaj ansambl narednih godina zaokruži putovanje po kontinentima ove planete i da time bude jedan, jedini i neponovljivi, sa ostvarenim punim krugom obilaska oko svijeta, ponosni su u “Bosiljku”.

Ipak, u srcu im je i izreka “svuda odi, ali svojoj kući dodji”, pa će po povratku iz Katara uslijediti koncerti u nekoliko gradova Republike Srpske, te jedan veliki koncert u svojoj Derventi, piše Derventa Cafe.

Tagovi: