Sigurnosni razlozi: Banjalučka policija zabranila protestnu šetnju

Policijska uprava Banja Luka je iz bezbjednosnih razloga donijela rješenje o zabrani održavanja sutrašnjeg javnog skupa u pokretu, koji je najavio Mićo Blažanović iz Teslića.

Blažanović, koji zastupa „grupu građana“, tražio je od policije da sutra i 23. februara odobri skupove u pokretu, u vremenu od 18.30 do 19.30 sati, od Trga Krajine do Narodnog pozorišta RS-a, te nazad do Trga Krajine u Banjoj Luci.

Iz Policijske uprave Banja Luka su potvrdili da su donijeli rješenje o zabrani tih skupova na osnovu Zakona o javnom okupljanju, jer postoji stvarna opasnost da bi održavanjem mirnog okupljanja bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine ili bi došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Pozvali su se na član 13. stav 1, tačka d. Zakona o javnom okupljanju u RS, piše Fokus.

Nezvanično, Blažanović je bezbjednosno interesatna osoba, protiv koga je policija, po njihovim informacijama, u više navrata nadležnim tužilaštvima podnosila izvještaje o počinjenim krivičnim djelima nasilničko ponašanje.

Također, prijavljivan je i zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i drugih djela.

Na internet stranici “Slobodni građani Banjaluke” objavljeno je ranije da za sutra planiraju jedosatnu šetnju, a zatim i da je zabranjena.

Tagovi: